Комунальний заклад освіти "Покровський ліцей" Покровської селищної ради Дніпропетровської області
MENU

17:28
Педагогічна рада на тему: «Конкурентоспроможна особистість – основна мета навчання та виховання»

24 березня 2021 року в опорній школі пройшла планова педагогічна рада на тему: «Конкурентоспроможна особистість – основна мета навчання та виховання». Тож сучасний випускник навчального закладу потребує не тільки ґрунтовних знань із предметів, а й високого рівня розвитку різних типів компетентностей, має бути всебічно освіченим, здатним знаходити вихід із будь – якої ситуації, конкурентоспроможним на ринку праці. Метою нашого засідання й було - вчителям – предметникам поділитися досвідом щодо використання на своїх уроках ключових компетентностей із правильною реалізацією принципу зв’язку навчання з життям взагалі.

Основним доповідачем була заступник директора з навчально-методичної роботи Людмила Анатоліївна Соломка. Вона акцентувала увагу на те, головним чинником формування конкурентоспроможної особистості є урок. Провівши вправу оплески, помітно, що наш колектив – це саме той колектив, який спроможний виховати конкурентоспроможну особистість, бо кожен з членів колективу має риси та властивості, які є показниками професійної компетентності, і безперечно кожен працівник заслуговує на оплески, особливо ті, хто любить свою роботу і любить дітей, ті, хто віддає всього себе для формування конкурентоспроможної особистості, враховуючи 10 компетентностей НУШ.

Цікавим було те, що фрагменти уроків, представлені колегами, на яких вони формують одну із ключових компетентностей, були не зовсім типові для їх предметів.

Одна з найголовніших компетентностей – це вільно володіти державною мовою. Правильно використовувати термінологічний апарат, спілкуватися в різних ситуаціях під час занять фізичною культурою і спортом, за допомогою спілкування розв’язувати конфлікти, популяризувати ідеї фізичної культури і спорту мовними засобами радила Тетяна Олексіївна Пристромко.

Інтерес до історії культурного, економічного й суспільно-політичного життя країн регіону, Європи і світу викликають вчителі історії та географії шляхом визначення походження власних і загальних назв, використовуючи компетентність «Спілкування іноземними мовами» рекомендувала Ольга Анатоліївна Колісник.

Спробували себе у ролі математиків, формуючи компетентність «Математична грамотність» вчителі зарубіжної літератури (керівник МО Ольга Сергіївна Чепіга).

Іноземна мова відіграє у житті освіченої людини важливу роль. З її допомогою розширюється кругозір, спілкуємося з мешканцями інших країн, долучаємося до чужої культури. А про використання компетентності у галузі природничих наук поділилася Світлана Вікторівна Вакуленко.

Викладання біології та хімії тісно пов'язане з використан¬ням інтерактивних технологій та комп'ютерної техніки, що підтвердили відео фрагментами Інна Вікторівна Стаєцька та Валентина Олексіївна Свинар.

Інноваційний підхід на уроках фізики - це відповідь на вимоги часу, це орієнтир національної системи освіти, акцентував Олександр Олександрович Гуманський.

Математика як шкільний предмет має достатній потенціал для формування та розвитку тих якостей, які необхідні людині для того, щоб бути успішною в сучасному житті підтвердила своє судження Тетяна Іванівна Гречана, активно використовуючи екологічну грамотність та здорове життя на своїх уроках.

Дбаючи про здоров’я колег, практичний психолог Світлана Іванівна Гавриш провела фізкультхвилинку.

Інформаційно - цифрова компетентність набуває розвитку через застосування сучасних цифрових технологій для художньо-творчого самовираження та віртуальних мистецьких подорожей переконався в цьому Тарас Валерійович Палій та вчителі естетично-художнього циклу.

Навчання впродовж життя. Це зумовлено потребою відповісти на виклики сьогодення, коли неможливо навчити учня «всього на все життя», і ключовим умінням стає здатність та готовність діяти залежно від поставлених завдань і вчитися протягом усього життя впевнені вчителі – філологи, зокрема Марина Володимирівна Зіненко та Леся Дмитрівна Проніна.

Інформатика - саме той предмет, де найбільш вдало можна використовувати різні методи, підходи та інструменти навчання. «Головне – це культурна компетентність», - говорив Сергій Васильович Швидь, а Лілія Вікторівна Безугла у відеоролику продемонструвала гру про НЕТИКЕТ.

Однією з основних компетентностей якими повинен володіти випускник школи є громадянська відповідальність. Як формувати громадянина на уроках, які форми та прийоми застосовувати, поділилася Оксана Олександрівна Хотюн.

У переліку ключових компетентностей випускника нової української школи окреме місце посідає підприємливість та фінансова грамотність, адже виховання підприємливої молоді – не лише засада економічного розвитку, а й умова виживання України як держави, говорила Ірина Євгеніївна Мицик.

Ми з Вами є вчителями нового століття і головна наша мета, щоб навчання стало радістю й задоволенням для кожної дитини, а девізом нашої роботи мають стати саме слова Конфуція: «Найпрекраснішим у світі є вигляд дитини, що впевнено йде по життєвій дорозі після того, як ви показали їй шлях…»

Переглядів: 428 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: